Zoek
Sluit dit zoekvak.

De WIECK

De Wieck (Wijk Innovatie en Educatie Centrum Klimaat)

De WIECK in Speeltuin Hillesluis is een manier om de kennis over vergroening en verkoeling naar de wijk te brengen om zo te werken aan een rechtvaardige stad.

De WIECK zorgt voor bewustwording en laat bewoners zien welke maatregelen ze zelf kunnen nemen om klimaatadaptatie in de wijk te versnellen, zoals maatregelen tegen hittestress en wateroverlast.

Speeltuin Hillesluis is de landingsplek van de WIECK omdat daar ongemerkt allerlei voorbeelden van vergroening en verkoeling zijn: zonnepanelen, een regenton, geveltuin, irrigatiekratten, een moestuin, een boomgaardje, schaduwdoeken en een weerstation.

De WIECK is een samenwerking tussen EMI-HR, de TU-Delft, Speeltuin Hillesluis en de Erasmus-universiteit, ondersteund door het Rotterdams Weerwoord, Rotary Mainport en Rotterdam Circulair.

Hoe is de WIECK ontstaan?

Speeltuin Hillesluis is samen met studenten herontwikkeld tot een groene en klimaatadaptieve  plek. Studenten werken aan groene initiatieven en klimaattrajecten vanuit de WIECK in de speeltuin.

We stimuleren bedrijven om hun innovatie bij de WIECK te testen – dit als tekstkit voor de studenten van de HR en TU en ter inspiratie voor woningeigenaren en woningbouwcoöperaties.

Wat is er gaande?

  • Studenten onderzoeken hoe er door waterzuivering water bespaard kan worden voor de speelpaddestoel. Het is een complex vraagstuk, vooral vanwege de gezondheid voor de spelende kinderen.
  • Studenten PABO gaan een educatie-toolkit ontwikkelen, zodat naburige scholen op een speelse manier klimaat- en duurzaamheidslessen kunnen geven. De eerste lesbrief is gemaakt door Diliany Neves Furtado, afstudeerder bouwkunde.
  • De WIECK heeft een project ingediend bij  JIP in de WIECK  van de TU-Delft om studenten een toolkit te laten ontwikkelen voor dak-innovaties

Bekijk de lesbrief.

Facebook
LinkedIn