Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een binnentuin als buitenlokaal

Hoe kan de revitalisering van de binnentuin van het gemeentelijk monument Stulemeijer II van invloed zijn op de bewoners, de natuur, het klimaat en het onderwijs in de wijk?

Wat is de situatie?

De driehoekige binnentuin van de 55 woningen van Stulemeijer II is momenteel een kaal en broeierig terrein dat dringend behoefte heeft aan renovatie. Door gedeeld eigendom is het vraagstuk complex.

Studenten denken mee!

Sinds 2021 werken studenten van de Hogeschool Rotterdam, afkomstig uit diverse studierichtingen en achtergronden, nauw samen met de bewoners. De studenten verrichten onderzoek, luisteren naar verhalen, en delen hun kennis over erfgoedbehoud, stedelijke verkoeling, en vergroening. Ze dragen ideeën aan en ondersteunen bij de deelname aan evenementen zoals de Open Monumentendag en Verborgen Tuinendagen. Ze stimuleren de leerlingenraad van de nabijgelegen school om samen te dromen over het integreren van educatieve elementen in de binnentuin.

Een binnentuin als buitenlokaal?

De eens afgesloten en kale binnentuin opent regelmatig haar poorten en verandert in een verfrissende oase voor de buurt. Studenten ontwerpen het  concept  “een binnentuin als buitenlokaal” en dat wekt enthousiasme op! Het concept kan dienen als voorbeeld voor andere binnentuinen in de stad, als een model van samenwerking tussen bewoners en scholen.

Rotterdamse Architectuur Maand (AIR)

Het concept wordt gepresenteerd tijdens AIR. Bezoekers worden uitgenodigd om met ons mee te denken, vragen te stellen en ideeën aan te dragen. Bezoek aan AIR is de moeite waard.

Kom naar de Rotterdamse Architectuurmaand (AIR) in Boijmans van Beuningen.

Eindelijk, eindelijk is Boijmans even open: vanuit ‘snakken naar Boijmans’ toont AIR de ’tuin van de stad”. De binnentuin van Stulemeijer II is met het concept ‘een binnentuin als buitenlokaal deelnemer van de expositie in de Eramustraverse.

Bekijk ons onderzoek.

Facebook
LinkedIn