Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Klimaat scorekaart jouw straat

Klimaat scorekaart jouw straat

Het klimaat verandert. We zien de signalen om ons heen. Om voorbereid te zijn op hevige regenbuien, hittegolven en droogte moeten we de gebouwde omgeving anders inrichten. Hoe weet je of jouw straat voldoende is voorbereid op de klimaatveranderingen? Welke adaptieve maatregelen en  welke ecosysteemdiensten zijn aanwezig, die bijvoorbeeld verkoeling of infiltratiecapaciteit leveren?  Hoe kun je bepalen of jouw straat een ‘voldoende’ scoort?

 

Docent Watermanagement Rick Heikoop houdt zich al een aantal jaar bezig met dit probleem. Vorig jaar heeft hij de samenwerking gezocht met het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) in Hillesluis, Rotterdam-Zuid. Samen met Elma Oosthoek en Angela van der Heijden van EMI heeft hij het onderzoeksatelier Urban Cool Island opgericht.

Vanuit dit onderzoeksatelier werken studenten van verschillende opleidingen samen aan vraagstukken rondom klimaatverandering en inrichting van de stad. Watermanagement studenten Aniss Idahmanen en Pascal de Ruiter hebben gedegen onderzoek gedaan en hebben een methodiek ontwikkeld waarmee je verschillende maatregelen in de straat optelt en vertaalt in een score. Hoe hoger de score van de straat hoe groener het ‘klimaatlabel’. Maatregelen die kunnen worden waargenomen in de straat zijn bijvoorbeeld bomen die schaduw en verkoeling leveren, tuinen die infiltratiecapaciteit leveren en groene daken die waterberging en verkoeling leveren. Aniss Idahmanen heeft de methodiek verder verfijnd en heeft met zijn afstudeerscriptie de student award gewonnen.

Binnen het Erasmus+ project Innovative Measurements Towards Urban Environmental Awareness (IMPETUS) is de methodiek verder ontwikkeld en getest in Rotterdam, Groningen, Coimbra (Portugal) en Gdansk (Polen). De methodiek is gepresenteerd in 2022 op de conferentie  Ecological and Environmental Engineering in Poznan en de Water Summit bij de Technische Universiteit Delft. Uiteindelijk heeft het onderzoek geleid tot een publicatie in het wetenschappelijke journal ‘Sustainability’.

 

Wil je meer weten over het onderzoek? Klik dan hier om de paper te lezen.

Facebook
LinkedIn